Kapor alebo filé??

25. září 2011 v 9:06 | amurika |  Chudnutie a výživa

Kapor alebo filé?

Ak sa rozhodujete medzi morskými a sladkovodnými rybami, vyberte si tie, ktoré vám chutia. Chybu robíte vtedy, keď ich jete iba raz do roka.
Tradičná ryba sa vám už prejedla? Tento rok zabodujte s exotickou
Ryby patria medzi desať najzdravších potravín na svete. A právom. Rybacie mäso je ľahko stráviteľné, obsahuje kvalitné bielkoviny, zdravé tuky, vitamíny A a D, vápnik, horčík, fosfor a draslík, mäso z morských rýb má aj veľa jódu. Nenasýtené mastné kyseliny omega 3, ktorých je najviac v mäse čerstvého tuniaka a lososa, prospievajú nielen vášmu srdcu a cievam, ale aj mozgu a nervom, zlepšujú kvalitu pokožky, vlasov a nechtov, pomáhajú pri zápalových ochoreniach kĺbov i poruchách menštruácie. Z rybieho tuku nepriberiete, odborníci na výživu ho odporúčajú aj pri redukčných diétach.


Mastné počty
Denne by ste mali zjesť aspoň 0,5 gramu mastných kyselín omega 3 alebo najmenej 3 gramy za týždeň. Prepočítané na rybacie mäso je to asi 100 gramov lososa, tuniaka či sleďov, 250 gramov makrely, ale až 500 gramov pstruha alebo celého kapra. Ak chcete jesť ryby pre zdravie, kupujte čerstvé a zvoľte diétnu úpravu. V rybích konzervách je desaťkrát menej mastných kyselín omega 3.

Dobrý tip
Keď vás po mastnejších rybách páli záha, ako prílohu si vyberte zemiaky alebo celozrnné pečivo. Žalúdočnú kyselinu neutralizuje aj brokolica, mrkva, hrášok a cvikla. Na pitie je vhodný nesladený čaj. Druhou možnosťou sú chudšie ryby.

Smažiť či piecť?
Od spôsobu úpravy závisí to, či chuť rybieho mäsa vynikne, alebo sa úplne stratí. Pri rozhodovaní, či budete rybu dusiť, piecť alebo smažiť, je dôležitý obsah tuku v mäse.
Chudé ryby, napríklad treska, platesa, ostriež a kambala by sa pri vysokých teplotách vysušili, preto je lepšie ich obaliť. Keď chcete tieto ryby grilovať, najprv ich naložte do marinády a počas grilovania ich často potierajte. Stredne tučné ryby, ako sú pstruh, losos, mečiar a morský čert, sú najchutnejšie dusené, varené a pečené v šťave.
Tučné ryby - sleď, makrela, kapor a tuniak - sa hodia na pečenie, grilovanie a smaženie.



Objavte nové chute
Nebojte sa vyskúšať aj menej známe druhy.
Losos má vynikajúce pevné mäso a nie sú v ňom malé kosti. Vysmažte ho alebo upečte a podávajte s kôprovou omáčkou.
Morský pstruh chutí podobne ako losos, preto sa aj rovnako pripravuje.
Kambala je veľmi chutná plochá ryba s pevným bielym mäsom. Grilujte ju alebo vysmažte.
Platesa má lahodné biele mäso. Výborná je zapekaná so šampiňónmi.
Halibut je tučnejší ako platesa, mäso je biele a pevné. Môžete ho smažiť, variť, piecť aj grilovať.
Morský ostriež má pevné, biele a ľahko stráviteľné mäso. Vynikajúci je pečený v rúre, obložený na stredomorský spôsob.
Pangasius nie je morská, ale sladkovodná ryba - sumček žraločí. Opatrne s korením. Stačí ho osoliť, posypať rascou a upiecť na panvici na masle alebo filety pokvapkajte citrónovou šťavou a dajte zapiecť do rúry posypané parmezánom.

Naše rady
Ak sa chystáte piecť rybu v celku, osoľte ju zvonka aj zvnútra a nechajte asi 2 hodiny odležať pri izbovej teplote. Keby ste ju solili tesne pred pečením, pustila by do tuku veľa vody.
Citrónová šťava nielen odstraňuje pach rybaciny, ale aj zjemňuje mäso a robí ho krehkejším.
Chuť rybieho mäsa vyzdvihne bazalka, tymian, estragón, šalvia a kôpor.
Keď ste kúpili mrazené ryby, rozmrazujte ich pomaly pri izbovej teplote.
Ryby s jemným mäsom pripravujte pomaly a obráťte iba raz a opatrne. Pevnejšie ryby pokrájajte na menšie kúsky.
Filé nie je druh ryby, ale spôsob spracovania. Najčastejšie sa lisuje z treskovitých rýb.
Energia a tuk v 100 gramoch
tuniak 1 058 kJ 17,3 g
sleď 993 kJ 20,5 g
makrela 880 kJ 13,9 g
sumec 675 kJ 9,9 g
pstruh 513 kJ 2,9 g
kapor 512 kJ 4,2 g
platesa 470 kJ 2,9 g
kambala 408 kJ 2,1 g
losos 402 kJ 1,1 g
ostriež 389 kJ 0,7 g
pangasius 377 kJ 0,8 g
treska 375 kJ 0,8 g
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lenn. Lenn. | Web | 25. září 2011 v 10:04 | Reagovat

Jůů včera jsem měla na oběd tresku. =) Ani sem netušila že má nejmíň.

2 Vér* Vér* | Web | 25. září 2011 v 10:57 | Reagovat

nam ve skole delaji file a pangase docela casto!)).. yess =D

3 Prulath Prulath | Web | 25. září 2011 v 12:02 | Reagovat

Tak až bude čas a chuť někdy si nějakou tu rybku udělám. Kapr jednou do roka je fakt málo :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama